Ekonomi

ABD’de bilanço sezonu TCMB faiz kararı sonrası FTX’in Bankman-Fried’e açtığı dava: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – Yatırımcılar büyük teknoloji şirketlerinden gelecek fayda raporlarını ve Fed’in gelecek haftaki faiz kararını beklerken ABD hisse senedi vadeli işlemleri yükseldi. Bu arada FTX, kurucusu Sam Bankman-Fried’e dava açtı ve ABD düzenleyicileri, Microsoft ile Activision Blizzard arasındaki 69 milyar dolarlık birleşmeyi engellemek için şirket içi bir uzman başvurusunu geri çekti. İç piyasada dün alınan faiz kararının ardından piyasalarda sınırlı bir tepki oluştu.

1. ABD hisse senedi vadeli işlemleri yükseldi

teslaVe NetflixABD hisse senedi vadeli işlemleri, ABD’den gelen ilginin bir önceki seansta teknoloji hisselerindeki son ralliye şüphe uyandırmasının ardından yükseldi.

S&P%0.19, Dow%0,09 ve Nasdak 100%0,38 arttı.

Teknoloji yüklü Nasdaq Kompozit, Tesla ve akış devi Netflix, hayal kırıklığı yaratan sonuçlar arasında dört aydan uzun bir sürenin en büyük düşüşünü yaşadı S&P 500da değer kaybetti.

Yapay zekaya duyulan coşku, bu yıl borsanın yükselmesine yardımcı olan teknoloji hisselerindeki son artışa büyük katkıda bulundu.

Dow Jones Sanayi Ortalaması , kısmen Johnson & Johnson’ın iyimser kar iddiaları nedeniyle art arda dokuzuncu kar gününü kaydetti. Bu, 2017’den beri en uzun galibiyet serisi oldu. 30 hisse senedi endeksiAyrıca Mart 2022’den bu yana en yüksek kapanışına tırmandı.

2. American Expressrapor verecek, teknoloji devleri haftaya rapor verecek

ABD’de ikinci çeyrek fayda dönemi, bu hafta bir dizi büyük şirketin beklenenden daha güçlü sonuçlarının ardından bugün nispeten yavaş olacak.

kredi kartı şirketi Amerikan Ekspres Şirketi, araba perakendecisi AutoNation Inc.ABD’de piyasalar açılmadan faiz takvimine dahil edilecek.

CNBC tarafından sağlanan FactSet verilerine göre, şu anda rapor veren S&P 500 şirketlerinin %73’ü analistlerin varsayımlarını aşarak, Fed’in benzeri görülmemiş oran artışlarına rağmen ABD ekonomisinin yumuşak bir iniş yapabileceği umutlarını besliyor.

Yatırımcılar haftaya Microsoft, AlfabeVe AmazonKlasik devler de dahil olmak üzere ülkenin en büyük teknoloji oyuncularından bazılarının rakamlarını inceleme şansına sahip olacak.

Ayrıca arka planda Besledi Borçlanma maliyetlerini 25 baz puan daha artırması beklenen karar toplantısı olacak. Yetkililerin uzun sıkılaştırma döngüsünden geri adım atmaya karar verip vermeyecekleri artık belirsiz.

3. FTX, Bankman-Fried’e dava açtı

İflas etmiş kripto para borsası FTX’in kurucusu Sam Bankman-Friedve diğer eski üst düzey yöneticiler zimmete para geçirdikleri iddia edilen 1 milyar doları aşkın fonu geri alacak.

Davada Bankman-Fried’in yanı sıra, FTX’in ticari kolu Alameda Research, Caroline Ellisonve eski teknoloji şefi Zixiao “Gary”wangve eski mühendislik müdürü Nishad Singhda sanıktı.

Kasım ayında Bankman-Fried’in yerine FTX’in başına geçti. John Ray ve yönetici ekip; Sanıkların ikramiyeleri, lüks gayrimenkulleri ve spekülatif yatırımları finanse etmek için fonları kötüye kullanarak “tarihin en büyük mali dolandırıcılıklarından birini” işlediklerini savunuyor.

Enerji devi Enron’un tasfiyesine nezaret etmekle tanınan Ray, paranın FTX’in alacaklılarına ait olduğunu ve bu alacaklılar arasında kümenin geçen yıl para çekme işlemlerini durdurmasının ardından varlıklarına erişemeyen binlerce müşterinin olduğunu savunuyor.

ABD savcıları tarafından da suç duyurusunda bulunulan Bankman-Fried’in sözcüsü, Reuters’in yorum talebini reddetti. Diğer sanıkların avukatları, Reuters’in yorum talebine yanıt vermedi.

4. FTC, Microsoft-Activision birleşmesine yönelik şirket içi itirazı geri çekti

ABD Federal Ticaret Komitesi (FTC), Microsoft ile video oyunu üreticisi Activision Blizzard 69 milyar dolarlık birleşmeyi engellemek için şirket içi bir uzmana başvurusunu askıya aldı. Bu gelişme ile mutabakat tamamlanmaya bir adım daha yaklaştı.

Bir FTC idare hukuku yargıcının davayı 2 Ağustos’ta görmesi gerekiyordu, ancak dün ajans birleşmeye yönelik bu özel saldırıyı beklemeye almayı seçti. Ancak, FTC davayı daha sonraki bir tarihte yeniden açabilir.

Hem ABD hem de Birleşik Krallık’taki düzenleyiciler, Microsoft’un “Call of Duty”yi Xbox konsoluna özel hale getirebileceğini ve rakip platformları devre dışı bırakabileceğini savunarak, birleşmenin rekabeti nasıl etkileyebileceği konusunda endişelerini dile getirdi.

Ancak bu karşıtlıkta yumuşama emareleri var. ABD’de bir federal yargıç ve bir temyiz mahkemesi, FTC’nin geçen hafta farklı bir tedbir talebini reddetti.

Anlaşmayı önce bloke eden İngiltere’nin rekabet bekçisi, daha sonra Microsoft’un yaygaralarına ilişkin analizini bir kez daha dinlemeye açık olduğunu söyledi.

Microsoft ve Activision’ın anlaşmayı tamamlamak için 18 Ekim’e kadar süreleri var.

5. Petrol, Çin’in daha fazla teşvik sunacağı umutlarıyla yükseldi

Ham petrol fiyatları bugün yükseldi. Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’in yavaşlayan ekonomik toparlanmayı desteklemek için yeni teşvikler sunacağına dair artan umutlar, fiyatların dalgalı bir haftayı kazançlarla kapatmasını sağlayacak.

Ülkenin bu haftanın başlarında hayal kırıklığı yaratan ikinci çeyrek büyüme rakamlarını açıklaması, Pekin’i ekonomik aktiviteyi desteklemek için otomobil ve elektronik eşya satışlarını artırmayı amaçlayan yeni teşvikler sunmaya sevk etti.

Ancak, yatırımcıların önümüzdeki hafta yapılacak Fed toplantısı öncesinde temkinli davranması nedeniyle karlar sınırlı kaldı. Dolarayrıca toplantıdan önceki 15 ayın en düşük seviyesinden toparlandı.

WTI%0,78 artışla 76,24 dolardan işlem görürken brent%0,74 artışla 80,23 dolara yükseldi.

6. TCMB’nin faiz kararı sonrası piyasalar sınırlı tepki verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün faiz kararını açıkladı.

Açıklanan kararla birlikte uygulanan politika faizi bir haftalık repo oranı250 baz puan artışla %15’ten %17,50’ye yükseldi.

21 Ekim 2021’de %18’den %16’ya indirilen faiz oranı, 21 ay sonra ilk kez %16’nın üzerine çıktı. Piyasa beklentisi faizin 500 baz puana kadar artırılabileceği yönündeydi.

Kararın ardından döviz kurunda büyük bir hareketlenme olmadı. Bazı uzmanlara göre son günlerde yükselen kur, beklentinin altında bir faiz artışını zaten fiyatlamıştı.

BIST 100 dünkü işlemlerde önemli bir hareketlenme yaşamadan günü %1,69 artışla 6.683,11 puandan kapattı. Gün içi işlemlerde 6.518 puana varan düşüş gözlenirken, endeks rekor seviyesini 6.700 puana taşıdı.

şu anda BİST 100%0,42 artışla 6.710,6 puan oldu. dolar/TL%0,68 artışla 26.941’den işlem görüyor.

Öte yandan önümüzdeki hafta yılın üçüncüsü. TCMB Enflasyon Raporuyayımlanacak.

TCMB’nin ikinci enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon beklentisi %22,3 oldu.

lalapasahaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu