Haber

Ar-Ge şirketinin sahibi Faruk Durukan ilkokul mezunu ama 41 bilimsel çalışmada adı geçiyor.

Ar-Ge şirketinin sahibi Faruk Durukan ilkokul mezunu ama 41 bilimsel çalışmada adı geçiyor.

BALIKESİR Balıkesir’de Ar-Ge şirketi sahibi olan Faruk Durukan; Ortaokulda eğitim hayatına veda etti ama bilime olan sevgisini hiçbir zaman kaybetmedi. İlkokul mezunu mucit Faruk Durukan; Üniversitelerle iş birliği yaparak bugüne kadar 41 bilimsel çalışmaya adını yazdırmayı başardı.

Faruk Durukan, dünyada sorun olarak görülen konuları iş olarak gördüklerini belirterek, “Biz aslında bir Ar-Ge firmasıyız. Bizim işimiz daha çok dünyanın sorunu olan sorunları çözmek. Bunlar neler? İşte bunlar… nükleer santraller patladığında ortaya çıkan radyasyon durdurucu madde çalışmaları.Kanser ilaçlarında kullanılan ilaçların etken maddelerini üreterek, kanserde daha başarılı sonuçlar almalarını sağlamak.” dedim

Çalışmalarının bilimsel literatüre girdiğini kaydeden Durukan, “Bu çalışmaların hepsi dünya tıp literatüründe yer alıyor. Bunların bir kısmı tıp alanında, bir kısmı mühendislik alanında, bir kısmı da çevre alanında. Örneğin. 3000 yıldır dünyada kabul gören zeytinyağı üretilirken çıkan zeytin karasu suyundan dünyanın en değerli ilacı hidrositirozol elde ettik.Üretmeyi başardık.Patentini aldık.Onlar da bilimsel literatürde yer almaktadır.Bunlar Türkiye’de ve dünyada bilimsel makalelerde yayınlanmaktadır.Bunların bir kısmı yüksek lisans, bir kısmı doktora çalışması şeklinde yayınlanmaktadır.Bir kısmı akademik çalışma şeklinde yayınlanmaktadır.Şimdiye kadar , dünya tıp literatürüne ve akademik çalışmalara resmen girdik. Adımızın geçtiği 41 yayın var” dedi.

Okuldan atılan ancak bilim sevgisi bitmeyen Faruk Durukan, “Ben bir bilim aşığıyım. Aslında beni 2. Bana, bu çalışmalar yıllardır devam ediyor.” Ben çıkmıyorum. Üniversitelerle bilimsel olarak literatüre girsinler diye iş birliği yapıyoruz. Bu çalışmalar gelecek nesiller için kayıt altına alınıyor.” Daha çok dünyadaki sorunlar üzerine çalıştığını kaydeden Faruk Durukan, “Dünya literatürüne girdi. Daha çok dünyada sorun olarak kabul edilen bahisler üzerinde çalışıyoruz. Bundan sonra da çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Faruk Durukan; Savurgan olarak nitelendirilen zeytin siyahı suyu üzerinde çalışmış ve onu hidroksitirozolün aktif bir elementi haline getirerek faydalı hale getirmiştir. Durukan, nükleer faaliyetlerden sonra ortaya çıkan X, Gama ve Nötron ışınlarını durduran çalışmaya da adını yazdırdı.

Faruk Durukan, kanser tedavisinde mevcut prosedürlerle birlikte kullanılabilecek aktif elementlerin üretiminde de görev aldı. Taşın suyunu çıkaran Durukan, bu çalışmasıyla bazı kanser türlerinde etkin olduğunu bilimsel yayınlara verdiği eklerle kanıtladı.

haber-altinyayla.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu