Ekonomi

“Ayakkabılarda yaz sezonu zam ile başlıyor”

Son dönemde resmi enflasyon bilgileri giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki artış oranının ılımlı olduğuna işaret ederken, sektörden yapılan açıklamalar yaz döneminde fiyatların artacağına işaret etti.

Derimod Genel Müdür Yardımcısı Murat Zaim, yaz aylarında ayakkabı fiyatlarının yüzde 40-50 artacağını belirterek, “Maliyetleri daha az yansıtmaya çalışan bir firmayız. Üretici fiyat endeksindeki artışla orantılı olarak maliyetlerimiz de artıyor. Son zamanlarda maliyet artış hızında bir miktar düşüş olmuştur. Döviz kurlarındaki yüksek artış fiyatlamayı da etkiliyor.”

Depremlerde Derimod için üretim yapan 20’ye yakın firmanın etkilendiğini anlatan Zaim, “Bölgede 10 mağazaya 68 çalışanımızı yerleştirdik. Adana ve Gaziantep’te tedarikçilerimizin üretimine başlandı. Hatay’da üç tedarikçimiz vardı. Bunlardan ikisinin üretim yeri yıkıldı. İşe dönmeleri ve makine yatırımı yapmaları için temel teşkil ediyoruz. Ayakkabı üretimimizin üçte biri sarsıntı bölgesinden geldi. Son teslim tarihi ile ilgili bir veya iki hafta kaybedildi. Oradaki tedarikçilerimizin faturalı çeklerini erken ödedik. Sarsıntılardan sonraki haftada satışlarımız yüzde 35 düştü. Ondan sonra ciromuz tekrar toparlanmaya başladı. Zelzele bölgesindeki 12 mağazamızın 4’ü kapalı olmasına rağmen mart ayının ikinci haftası itibari ile bütçemizi aşmaya başladık.”

Bu yıl depremler nedeniyle Türkiye’ye gelen turist sayısının azalacağını anlatan Zaim, yanda bir panik olduğunu belirterek, “Umarım böyle bir durumla karşılaşmayız. 2022’de toplam ciromuzun yüzde 15’i turist satışlarından geldi. Bu yıl turist sayısında belli bir azalma olsa bile Derimod’a olan olumsuz etkinin sınırlı kalacağını düşünüyorum” dedi.

Bu yıl 3.8 milyar TL ciro hedeflediklerini ve beş yeni mağaza açacaklarını anlatan Zaim, yılı 93 mağaza ile kapatacaklarını ve yurt dışı mağaza sayısını 16’dan 25’e çıkaracaklarını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu