Haber

Cinsiyet Eşitliği ve Toplumsal Güvenlik için Kadına Yönelik Tüm Şiddet Biçimleri Önlenmeli

ESCARUS’tan Bayana Yönelik Şiddete Karşı Memleketler arası Uğraş Günü Mesajı

“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele” günü kapsamında değerlendirmede bulunan Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak: “Cinsiyet eşitliğinin ve toplumsal güvenliğin sağlanması yönünde büyük engeller oluşturduğunu gözlemlediğimiz bu konu, önemli sayıdaki kadının eğitim, üretim ve sosyal hayata etkin katılımını olumsuz yönde etkiliyor.”

“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”nün değerine dikkat çeken Escarus, cinsiyet fark etmeksizin, şiddetten uzak, inançlı, eşit ve özgür ömrün temel bir insan hakkı olduğuna vurgu yapıyor. Cinsiyete yönelik tüm şiddet tiplerinin ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak: “Kadına yönelik şiddet, bir diğer ifadeyle cinsiyete dayalı şiddet, kadınlar üzerinde telafi edilemez boyutta fiziksel ve psikolojik zarara sebep oluyor. Cinsiyet eşitliğinin ve toplumsal güvenliğin sağlanması yönünde büyük engeller oluşturduğunu gözlemlediğimiz bu konu, önemli sayıdaki kadının eğitim, üretim ve sosyal hayata etkin katılımını olumsuz yönde etkiliyor.”

“Kadına yönelik şiddetle mücadelenin tüm şiddet biçimlerini önlemeye yönelik olması gerekiyor”

Dr. Kavak, özel, kamusal ve çalışma hayatında bayana yönelik her türlü şiddet biçiminin büsbütün sona ermesi gerektiğini belirterek, kelamlarına şöyle devam etti: “Şiddeti sadece fizikî bir aksiyon olarak görmemeliyiz. Duygusal, ekonomik hatta dijital şiddet, psikolojik ve ekonomik zararlarıyla bayanlara ve toplumsal hayatımıza olumsuz manada tesir ediyor. Şiddet; hakaret etmek, küçük düşürmek, tehdit etmek, özgürlüğünü kısıtlamak, çok ısrarcı davranmak, çalışmaya yahut çalışmamaya zorlamak, giyinme özgürlüğüne pürüz olmak, gelirini denetim altına almak, dijital platformlar üzerinden istenmeyen ölçüde takipçilik yapmak üzere birçok hale giriyor. Bayanlar, toplumsal cinsiyet kimliğinden ötürü, yani sırf bayan olmalarından dolayı, fizikî ve ruhsal olarak ziyan görmelerine neden olan aksiyonlara maruz kalabiliyor. Bayana yönelik şiddetle çabanın tüm bu şiddet biçimlerini önlemeye yönelik olması gerekiyor.”

“Şirketlerin kadın çalışanlarına verdiği destek ve güvenin toplumsal açıdan büyük bir katma değeri var.”

Cinsiyet eşitliği ve şiddetin sona erdirilmesi temalarının Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmiş Sürdürülebilir Kalkınma Emelleri ortasında yer aldığına vurgu yapan Dr. Kavak, kelamlarını şöyle tamamladı: “SKA 5, cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm bayanlarla kız çocuklarını güçlendirme maksadıyla her türlü şiddet ve istismarı, insan kaçakçılığını, zorla yahut erken yaşta evlendirilmeyi de önlemeyi amaçlıyor. Bilhassa gelişmemiş ve gelişmekte olan toplumlarda, bayanlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet tiplerinin tamamını yok etmek için kıymetli adımlar atılması gerekiyor. Şiddetin her türlüsünün önüne geçebilmek için toplumda farkındalık yaratılması kaide. Şikâyet ve ceza sistemlerinin uygun kurgulanmasını da kıymetli bir gereksinim olarak görüyoruz. Çalışma hayatında şiddet ve taciz hadiselerini önlemek için kurumlara da sorumluluk düşüyor. Bayanların ve erkeklerin iş hayatının her alanına eşit formda katılabilmeleri ve fırsatlara eşit biçimde erişebilmeleri emeliyle geliştirdiğimiz Cinsiyet Eşitliği Programı Sertifikası’nın (CEPS) kıymetli kriterlerinden birinin “çalışma hayatında taciz ve şiddet vakalarının önüne geçmek” olduğunun altını çizmek istiyorum. Bu alanda iş ortaklarımızla yaptığımız çalışmalarda şirketlerin bayan çalışanlarına verdiği dayanak ve inancın toplumsal açıdan büyük bir katma pahası olduğunu görüyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu