İşçilerden 1 Mayıs’a kadar deprem senaryosu talebi
İstanbul Personel Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), deprem sonrası işçi sınıfının talep ve önerilerini açıkladığı TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.
ISSP, beklenen İstanbul depremi başta olmak üzere tüm afet senaryolarında hem çalışanların can güvenliğini sağlayacak hem de çalışanların hayatını kurtaracak düzenlemelerin yapılmasını talep etti. Açıklamada, “Kentsel dönüşüm ve deprem öncesi yapılması gerekenler nettir, şehrin tüm paydaşlarını beklenen İstanbul depremi ile ilgili birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.”
İŞ YERLERİ VE FABRİKALAR NE KADAR İNANÇ?
Toplantı, Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna’nın açılış konuşmasıyla başladı.
Tuna, “Afet sonrası işçilerin sağlığını, deprem ve sonrasında işçilerin olası görevlerini görüştük. Okullar ve sağlık kurumları güvenli deniyor ama işyerleri ve fabrikalar ne kadar güvenli? Özellikle 1 Mayıs öncesi bu konuya dikkat çekmek istiyorum.” “1 Mayıs’ta kutlama olmayacak ama tabii ki etkinlikler olacak. İşyerleri başta olmak üzere bazı taleplerimiz olacak” dedi.
Toplantıda, tüm fabrika ve işyerlerinde afet durumunda arama kurtarma çalışmalarında görev alabilecek arama kurtarma ekiplerinin kurulması önerildi. Ülke genelindeki işyerlerinde gerekli birimler kurulduğunda fabrika çalışanları, maden personeli, liman çalışanları, lojistik çalışanları, inşaat personelinin afetlerde en aktif müdahale grupları olabileceği vurgulandı.
‘KAÇ AFET KİRALIK?’
Basın açıklamasını İstanbul Personel Sendikaları Şubeler Platformu adına Deriteks Tuzla Şube Başkanı Hikmet Numanoğlu okudu. Numanoğlu, “Kira uğruna nasıl bir felaket yaşadık?” diye sordu. ve devam etti:
“Bilim adamları binlerce kez bu apaçık yıkım konusunda bilinçli olarak uyarıda bulundular. Nasıl ve nerede önlem alınması gerektiğini açıkladılar. Her yıkımdan sonra ders alınmıyor ve bugün yaşananlara baktığımızda çok uzak bir anlayışın oluştuğu görülüyor. gerekli sonuçları çıkarmaktan ortada duruyor.”
Deprem öncesi ve sonrasında herhangi bir önlem alınmadığı için yardım elini uzatmada sorunlar yaşandığını söyleyen Numanoğlu, yaklaşan 1 Mayıs’a da dikkat çekti.
Numanoğlu, “1 Mayıs depreminden etkilenen tüm işçi ve emekçiler için, bu 1 Mayıs’ı hiçbir dönemde olmadığı kadar anlamlı ve önemli bir şekilde sahaya taşımak gerekmektedir.”
Depremzede, hemşire ve Sıhhat İş İstanbul Şube Kontrol Komitesi Başkanı Fadime Daban, “Bir afet anında nereye gideceğinizin önceden planlanması gerekiyor. Makyaja dayalı bina değil, depreme dayanıklı bina istiyoruz. geceleri rahat uyanabileceğimiz sağlam bir temel.”
Basın toplantısını izlemek üzere katılan diğer sendika üyeleri de toplantıda görüşlerini paylaştı.