Haber

Milli Eğitim Bakanı: Çocukların akademik başarısında en büyük etki aileden kaynaklanıyor

?? Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Dünyadaki tüm akademik çalışmalar, çocukların akademik başarısını en çok etkileyen şeyin aile olduğunu gösteriyor. Çocuklarımızın dijital bağımlılığının önemli bir nedeni de annede yaşadıkları ve gördükleridir.” baba ve aile ortamı.” söz konusu.

Bakan Tekin, Zeytinburnu Telsiz Bilgi Evi’nin açılışı için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 18 yaşında zorunlu eğitim çağındaki bir çocuğun ortalama ömrünün 150-160 bin saat civarında olduğunu söyledi.

Çocukların zorunlu eğitim çağında yaklaşık 12 bin saatini okulda geçirdiklerini belirten Tekin, “Ortalama olarak zamanlarının yüzde 10’unu bile bizimle geçirmiyorlar. Şöyle düşünün; 24 günün yaklaşık 2,5 saatini okulda geçiriyorlar. 18 yaşına gelene kadar saatlerce okuldalar. 2,5 saatin dışında zamanlarını başka yerlerde geçiriyorlar.” “Ailesiyle geçiriyor, sokakta geçiriyor, sivil toplum kuruluşlarında geçiriyor. Bizim dışımızda.” dedi.

Tekin, “Toplum bizden bunu istiyor. ‘Çocuğun gününün yaklaşık yüzde 10’unu sizinle geçirmesi gerekiyor ama siz onu her konuda eğitmelisiniz’ diyor.” Zorunlu eğitim çağında çocuklarımızı yaklaşık 12 bin saat okulda tutuyoruz ama dünya ortalamasının oldukça üzerindeyiz. Dünyadaki ortalama 7-8 bin saattir. 10 bin saati olan ülkeler var ama biz bu anlamda dünyada 12 bin saati olan farklı bir yerdeyiz. Yani çocuklarımızı bu anlamda dünyada farklı bir yerde tutuyoruz. “Bunu birçok okulda saklıyoruz.” dedi.

“Hindistan, Çin ve Tayland’da ebeveynlerin haftalık okuma saatleri 10 saattir.”

Bakan Tekin, okulların ve öğretmenlerin çocukların akademik başarısı üzerindeki etkisinin beklenenden düşük olduğunu belirterek, “En iyi akademik çalışmalar bunların yüzde 40 ila yüzde 50 oranında etkisinin olduğunu gösteriyor. Bu çocukların yüzde 100 başarılı olmasını istiyorsak, Kimden destek alalım? İşte adres. Sivil.” “Toplum kuruluşlarının, belediyelerin, toplumun, esnafın, herkesin mutlaka bu sürece katkı sağlaması gerekiyor.” dedi.

Yapılan araştırmaya dikkat çeken Tekin, sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyadaki tüm akademik çalışmalar gösteriyor ki çocukların akademik başarısını en çok etkileyen şey ailedir. Yani mesela örnek olsun diye söylüyorum. Çocuklarımızın dijital bağımlılığının önemli bir nedeni de yaşadıkları şeylerdir. Anne, baba ve aile ortamında görüyoruz. Yani çocuklarımıza ‘Oğlum, cep telefonunu bırak’ diyoruz, ‘Televizyonu kapat’ demek yerine kendimizi sorgulayalım. Dijital bağımlılığımız, televizyon ve benzeri hastalık ve bağımlılıklarımız ne düzeyde? Çocuklarımızın yanındayken bu bağımlılıkları sınırlayabilir miyiz?”

Ailelerin çocuklarına her zaman kitap okumalarını tavsiye ettiğini belirten Tekin, “Peki kaç günde, günde kaç saat kitap okuyorsunuz? Size bir rakam vereyim. Hindistan, Çin ve Tayland’da ebeveynlerin haftalık kitap okuma süresi 10 saat. Kaç saatimiz var? “Yaklaşık 5 saat” dedi.

Törende çocuk korosu konser verirken, halk oyunları ekibi de gösteri gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Bakan Yusuf Tekin’e tablo hediye etti.

Törenin ilerleyen saatlerinde aralarında Bakan Tekin, AK Parti Mardin Milletvekili Faruk Kılıç, Zeytinburnu Kaymakamı Adem Uslu, Belediye Başkanı Arısoy ve İstanbul Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür’ün de bulunduğu protokol üyeleri, açılan bilgi merkezini gezdi.

Bakan Tekin Valide Sultan Gemisinde öğretmenlerle buluştu

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Zeytinburnu Telsiz Bilgi Evi’nin açılışı öncesinde Valide Sultan Gemisi’nde düzenlenen “Boğaz Öğretmenler Buluşması” programında öğretmenlerle bir araya geldi.

Toplantıda öğretmenlerle sohbet eden Bakan Tekin, eğitimde başarıya ulaşmanın ancak öğretmenlerle birlik ve beraberlik ruhu içinde çalışılmasıyla mümkün olacağını kaydetti.

Yeni dönemde “Türkiye Yüzyılı” idealiyle gece gündüz çalıştıklarını belirten Tekin, şöyle konuştu:

“Türkiye Yüzyılı kavramının yükseleceği yer şüphesiz eğitimdir. Türkiye Yüzyılını öğretmenlerimizle birlikte inşa edeceğiz. Kendine güvenen, bilimsel donanıma sahip, milli ve manevi değerlere bağlı bir nesil inşa etmek için hep birlikte çaba göstereceğiz. Değerlerimiz. Hedeflediğimiz ideallere ve bakanlık olarak hayata geçirdiğimiz projelerin başarısına ulaşmak.” “Bu ancak öğretmen arkadaşlarımızla mümkündür.”

Etkinliğe İstanbul’da çeşitli projelerde görev yapan yaklaşık 250 öğretmen katıldı. Bakan Tekin, Boğaziçi programının düzenlendiği programda öğretmenlerle kahvaltı yaptı.

Gemide müzik öğretmenleri de meslektaşlarına küçük konserler verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu