Haber

Murat Emir, 15 Temmuz Şehit Yakınları ve Gaziler İçin Toplanan Paranın Akıbetini Sordu: “85.3 Milyon Lira Arada Fark Var. 17 Günde Bu Paraya Ne Oldu…

CHP Ankara Milletvekili Murat Buyruk, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 15 Temmuz şehitlerinin yakınları ve gazileri için toplanan paralara ilişkin verdiği yanıt ile gönderilen yazıdaki tedbir arasında 85 milyon 343 bin lira fark olduğunu belirtti. Şehit yakınları ve gazilere seslenerek, “Bu 17 günde 85 milyon liradır.” “Milyon 343 bin liraya ne oldu? Bu parayı ne yaptınız, bu parayı kimin cebine koydunuz, bu parayı hangi hükümet yanlısı müteahhide destek için harcadınız, bu para kimin boğazında?” O sordu.

CHP Ankara Milletvekili Murat Buyruk, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit yakınları ve gaziler için toplanan paraların akıbetine ilişkin bugün TBMM’de basın açıklaması yaptı. Buyruk şunları söyledi:

“15 Temmuz darbe girişiminin ardından şehit yakınları ve gaziler için ülke genelinde büyük bir dayanışma duygusuyla büyük bir dayanışma kampanyası başlatıldı. Vatandaşlarımız sahip oldukları her şeyi yatırdılar. Bu paranın ne kadar olduğunu sorduğumuzda ise; Az yanıt verdik ama 2016’da 310 milyon lira olduğunu anladık. Toplandı. Bu paranın akıbetini takip ettik. Yıllarca cevap vermediler. Sonra vakıf kurduk dediler. Vakfın adresine gittik ve orada böyle bir vakfın olmadığını ortaya çıkardı, sonrasında isteksizce vakıf kurdular, ancak yine paranın ne olduğunu söylemediler.

4 yıl sonra nihayet bütçe konuşmasını bakana sorduğumuzda, ‘Bu parayı Hazine hesabına yatırmıştık ama şimdi vakfın hesabına aktarıyoruz’ dedi. Yani Hazine’deki bu 310 milyon lirayı yıllarca kullandılar. Vatandaşların şehit yakınları ve 15 Temmuz gazilerine verilmesi gerektiğini söylediği parayı kullandılar.

Yaptığımız takip sonucunda teslim alıp hesaba aktardılar. Yıllarca cüzi ücretler ödediler. 1 milyon civarında maaşla başladılar, sonra biz de takip ettik. Paranın faizinin yarısını bile ödemediler. Ama sanki bir şeyler yapıyorlarmış gibi görünüyorlardı. Son olarak şehit yakınları ve gazilere mektup gönderdiler. Çünkü paranın çekildiği aşikardı. Bu mektupta soruyorlar ve 17 Ekim 2023’te diyorlar ki: ‘Hesabınızda 111 milyon lira var. Toplamda. “Bu parayı peşin mi istiyorsunuz yoksa bizim gibi aylık taksitlerle mi ödeyelim?” diye soruyorlar. Aslında sorun ne? Bu miktarlar normalde olması gerekenin onda birine düştü.

“85 MİLYON 343 BİN LİRALIK FARK VAR”

Peki ne yapıyoruz? Bu parayı her zaman takip ediyoruz. Ekim ayında sorduk. Aldığımız resmi yanıt bu. Bakanlık, ‘1 Ekim 2023 itibarıyla hesapta toplam 196,4 milyon lira var’ diyor. 17 gün sonra şehit yakınları ve gazilere gönderdiği mektupta hesapta 111 milyon liranın olduğu belirtiliyor. Yazmayı unutmamışlar: Biz bu parayı hiç kullanmıyoruz, temsil masraflarını başka kaynaklardan karşılıyoruz. 85 milyon 343 bin lira fark var. 17 günde bu 85 milyon 343 bin liraya ne oldu, bu parayı ne yaptınız, bu parayı kimin cebine koydunuz, bu parayı hangi hükümet yanlısı müteahhide destek için harcadınız, bu para kimin boğazında? Kendi açıklamalarınızla, resmi yazılarınızla kendinizi ele verdiniz.

Şehit yakınları ve gaziler için toplanan paraların dolar değeri 10 kat azaldı. Kuşa dönüştü ve o paradan bile 85 milyon lirayı birilerinin cebine koydunuz. Saray ve bakanın bu açık ve öz soruya bir an önce cevap vermesini bekliyoruz. Bu sorudan kaçamazsınız, başınızı kuma gömemezsiniz, yetim şehit yakınının parası boğazınıza düğümlenir. Her birini takip edeceğiz.”

Emir ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın soru önergesine verdiği yanıtı da aktardı. Bakan Göktaş, Emir’in teklifine şöyle yanıt verdi:

“15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişimi sonucunda şehit yakınlarımız ve gazilerimizin maddi ve manevi ihtiyaçları sosyal devlet anlayışı çerçevesinde karşılanmıştır.

15 Temmuz darbe girişimi ve terör saldırısında şehit olanların yakınlarına aylık maddi destek sağlamak amacıyla 13 Temmuz 2019 tarihinde kurulan Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı bünyesinde toplanan ve hesaplara aktarılan meblağlar Beşiktaş, İstanbul’a sabit bağış olduğu için aylık olarak yalnızca hak sahiplerine verilmektedir. Hatta kamu iştirak bankalarından yararlandırılan bu tutarların getirileri dahi hak sahipleri dışında hiçbir şekilde kullanılmamaktadır. Vakıf, 2023 yılı Ekim ayı için 15 Temmuz şehitlerinin yakınları ve gazilerine 11,9 Milyon TL, Beşiktaş terör saldırısında şehit yakınları ve diğer hak sahiplerine ise 396 bin TL yardımda bulunacak; 3 bin 82 kişiye toplam 12,3 Milyon TL ödeme yapıldı.

Vakıf kurulduğu günden bu yana tüm faydalanıcılara toplam 379,7 Milyon TL destek sağlamış olup, 01.10.2023 tarihi itibarıyla Vakfın banka hesaplarında toplam 196,4 Milyon TL bulunmaktadır. Vakfın bütçesi, bilançosu ve diğer mali tabloları mevzuatta belirtilen süreler içerisinde Vakıflar Genel Müdürlüğüne sunulur. Ayrıca Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı da olan Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, destek ödemeleri konusunda her ay düzenli olarak yazılı ve görsel basında bilgi veriyor.”

“DEĞİŞİMDEN yanayım”

Emir, CHP kurultayı ile ilgili soruya ise, “Ben değişimden yanayım. Elbette bu değişim sadece genel liderimizin değişmesiyle olamaz, değişimi de içeren ama aynı zamanda aşan bir siyasi çizgiyi benimsememiz gerekiyor” dedi. Genel Önderliğimizin ve özellikle parti içi demokrasinin, demokratik tüzüğün, sosyal demokrasinin unsurlarının ve Atatürk devrimlerinin.” “Buna ihtiyacımız olduğuna inanıyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu