Sağlık

Rutin hipertansiyon kontrolleri aksatılmamalıdır.

SAKARYA (İĞFA) – Doç. Dr. İbrahim Kocayiğit ve Diyetisyen Tamer Ezen’in konuşmacı olarak katıldığı programda katılımcılara hipertansiyonun nedenleri ve alınması gereken önlemler konusunda değerli bilgiler verildi.

Yaşlılara özel düzenlenen konferansta teorik bilgilerin yanı sıra çeşitli pratik bilgiler de paylaşıldı.

Doğru tansiyon ölçümünün uygulamalı olarak gösterildiği programda, katılımcılara evde uygulayabilecekleri yaşlı sağlığı el kitabı ve bağırsak kanseri kiti verildi. Aile hekimlerine başvuru yapılması halinde ilçe sağlık müdürlüğünde görev yapan diyetisyenler ile görüşülebileceği açıklandı.

Konuşmasında hipertansiyonun nedenlerine vurgu yapan Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. İbrahim Kocayiğit, “Hipertansiyon sorunu maalesef çağımızın en değerli sorunlarından biri haline geldi. Elbette hipertansiyonda pek çok faktör rol oynamaktadır. Tuz kullanımı, sigara, alkol, obezite, aile öyküsü, yaş, gerginlik ve fiziksel aktiviteden uzak bir yaşam hipertansiyonda risk kümesini oluşturmaktadır. Özellikle orta yaş seviyesinden itibaren bu unsurlara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Sigara, alkol gibi alışkanlıklarımız varsa hızla bırakmalı, fiziksel aktivite olmadan hayattan uzaklaşmalı, yaşımıza ve fiziğimize uygun sistemli antrenmanlara başlamalıyız. Diğer bir konu ise aile öyküsü; Ailemizde hipertansiyon hastası varsa yaşam kalitemize dikkat etmeli ve kontrollerimizi mutlaka periyodik olarak yaptırmalıyız.”

İHTİYACIMIZDAN 3-4 KAT DAHA FAZLA TUZ TÜKETİYORUZ

Beslenmenin değerine dikkat çeken Diyetisyen Tamer Ezen, “Günlük hayatımızda ihtiyacımızın yaklaşık 3-4 katı kadar tuz tüketiyoruz. Ekmek, hazır gıdalar, konserveler, şarküteri ürünleri, peynir, zeytin gibi ürünlerden, etiketinde sodyum bulunan tüm ürünlerden, soslardan, salamuralardan ve turşulardan uzak durmalıyız. Bunun yerine potasyum içeriği yüksek besinler tüketmeliyiz. Maydanoz, nane, kekik, dereotu, limon suyu, soğan, sarımsak gibi tatlandırıcı eserler tüketirsek tuz eksikliğini hissetmeyiz. Ayrıca tansiyonu kontrol altına almak için günde bir porsiyon sarımsaklı yoğurt tüketilmesini öneriyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu