Haber

Yağışlarla dolan barajlar umut verdi

Yağışlarla dolan barajlar umut verdi

BALIKESİR – Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde kuraklıkla mücadele eden Çaygören Barajı, son yağışlarla çiftçilere umut oluyor.

Değişen iklim koşulları ve yanlış su kullanımı nedeniyle Çaygören Barajı son yıllarda ciddi tehlike altındadır. Bahar yağışlarıyla yüzde 80’e ulaşan Çaygören barajı bölgeye umut verdi.

Son yıllarda değişen iklim kuralları ve yağışların az olmasıyla birlikte Çaygören barajında ​​su seviyesinin yüzde 10’lara kadar düşmesi çiftçileri tedirgin etti. Ancak son aylarda yüksek rakımlarda etkili olan şiddetli yağış ve kar yağışı baraj seviyesini yükseltti.

150 milyon metreküp kapasiteli Çaygören barajı bölge için önemli bir noktada. 150 bin dönümlük bir alana su sağlayan baraj, Sındırgı, Bigadiç, Kepsut ve Balıkesir’in can damarı olmaya devam ediyor. Bölge halkı için değerli olan baraj, tarım dönemi olması nedeniyle çiftçileri endişelendirse de bahar yağmurlarıyla birlikte yüzde 80’lere ulaşan doluluk oranı bölge halkı ve çiftçilere umut oldu. Barajın bahar yağmurlarıyla dolmasından dolayı mutlu olduğunu belirten Gürkan Menekşe, “Barajımız tarihin en büyük kuraklığını yaşadı. Doluluk yüzde 10-15 civarına düştü. Son yağışlarda su yüzüne çıktı diyebiliriz. şiddetli yağışlar sonrası tekrar eski doluluk oranına kavuştu.Barajımız ne kadar dolu olursa olsun,çiftçimiz içinde.O kadar olumlu sonuçlar demek ki.Verimli bir tarım yılı,bereketli bir yıl bizi bekliyor diyebiliriz.Sındırgı Ovamız Sındırgı ovamıza hayat veriyor. 3 ilçemizin ve Balıkesir ovasının bu barajı bizim barajımızın can damarı diyebiliriz, onun için kıymetli bir noktada. Hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, bu konudaki su israfına dikkat çekerek, “Güney Marmara’nın en büyük barajlarından biri olan Çaygören Barajı, başta doğal şehir Sındırgı olmak üzere 4 ilçemize hayat veriyor. yağışlar azaldı ama ne olursa olsun bu yeni yıl dünyanın geçmekte olduğu iklim değişikliklerine bağlı olarak daha düşünceli geçebilir suyumuzu israf etmeyelim, toprağımızı çürümeyelim ve çevremize karşı duyarlı olalım. Çok şükür Çaygören barajı doldu” dedi.

elmadagajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu