Haber

ABD’den Blinken’den deprem bölgesine ziyaret! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme iddiası

6 Şubat’ta meydana gelen ve 40 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği deprem felaketlerinin ardından bugün kritik bir toplantı yapılacak. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in bugün resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye geleceği açıklandı.

TÜRKİYE’YE YARDIM KONUŞULACAK

Uluslararası medya kuruluşları bu görüşmeye ilgi gösterirken, Blinken’in gündeminin oldukça yoğun olduğu kaydedildi. Gündemin ilk maddesi olarak ABD’nin Türkiye’ye nasıl yardım sağlayabileceğinin görüşüleceği belirtilirken, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecinin de görüşüleceği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken.

İncirlik Üssü İnecek

Blinken’in Adana’daki İncirlik Hava Üssü’ne ineceği ve buradan helikopterle deprem bölgelerinde denetim yapacağı belirtildi. Blinken’in yarın mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi beklenirken, Blinken’in programına aşina bazı kaynaklar İngiliz haber ajansı Reuters’e ABD’li bakanın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşebileceğini söyledi.

85 MİLYON DOLARLIK İLAVE FON

ABD, depremin ardından Türkiye’ye arama kurtarma ekibinin yanı sıra tıbbi yardım ve ekipman gönderdi. ABD ayrıca Türkiye ve Suriye için ek 85 milyon dolarlık fon oluşturduğunu açıkladı.

İLK GEZİ OLACAK

2 yıldır görevde olmasına rağmen Türkiye’ye gelmemesiyle dikkat çeken Blinken’den önce bu görevi üstlenen Hillary Clinton ve Rex Tillerson, görevlerinin ilk 3 ayında Türkiye’yi ziyaret etti. Uzmanlar, Blinken’in ziyaretini geciktirmesinin arkasında ABD ile Türkiye arasındaki S-400 krizine işaret ediyor. ABD’nin itirazlarına rağmen Türkiye, 2019 yılında Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın aldı ve büyük tepki gördü.

mihalgazi-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu