Ekonomi

Dolar/TL bankalararası piyasada ilk kez 20’yi gördü

Üç günlük tatilin ardından iç piyasalar, 28 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci oylaması öncesi sürecin son haftasına giriyor. Erdoğan CNN’e verdiği röportajda faiz indirimlerine devam edeceğinin sinyalini verirken TCMB nakit avans düzenlemesini geri çekti. Dolar/TL ilk kez 20 seviyesini kırarak rekor kırdı.

Erdoğan’ın faiz açıklamasının ardından Perşembe günkü TCMB toplantısı ve Pazar günkü seçim öncesi dolar/TL yeni haftaya 20’leri kırarak rekor kırarak başladı. Yüzde 4,3 gibi orta bir artışla 20,6588’e kadar yükselen dolar/TL, daha sonra karının bir kısmını geri vererek 19,82’de istikrar buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle piyasaların kapalı olduğu 19 Mayıs’ta CNN International yayınına verdiği röportajda, seçimin ikinci turunu kazanması durumunda faiz oranlarının daha da düşeceği mesajını verdi.

“Faiz sebep, enflasyon sonuç” tezini yineleyen Erdoğan, “Şu anda faiz yüzde 8,5’lerde ve enflasyon düşüyor, daha da düşecek. Enflasyon faizle birlikte mutlaka düşecek” dedi. Bu ülkede ve halkım kendini çok daha rahat hissedeceği bir konumda olacak. Bunu bir ekonomist olarak söylüyorum, yani hayali değil. Böyle bir durum olmasaydı zaten zaten başımıza gelmezdi.”

ABD ve Avrupa’daki faiz artışlarına rağmen enflasyonun yükseldiğini belirten Erdoğan, programın sunucusu hakkında, “Sonucu alacağız. Seçimden sonra bunun azaldığını ve bu sonuca ulaştığımızı göreceksiniz. Beni takip et”.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 19 Mayıs’ta kredi kartı nakit avans düzenlemesi konusunda geri adım attı. Kredi kartlarında makro ihtiyati tedbir uygulaması kaldırılmıştır. Nakit avans çekme işlemlerinde menkul kıymet tesis kuralı uygulanmayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu