Ekonomi

Erdoğan ve AKP Türkiye’deki yerel seçimlerde büyük bir yenilgiye uğradı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve iktidardaki AK Parti (AKP), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun liderliğindeki muhalefetin ülke genelinde önemli kazanımlar elde etmesiyle, Türkiye’de siyasi gücün önemli ölçüde değiştiği son yerel seçimlerde büyük bir gerilemeyle karşı karşıya kaldı.

Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) temsil eden İmamoğlu, son oy sayımlarına göre İstanbul’da yüzde 10’luk bir farkla kesin bir zafer elde etti. Partisi ayrıca başkent Ankara’yı da elinde tuttu ve çeşitli şehirlerde 15 belediye başkanlığı koltuğu daha kazandı.

Bu seçim sonucu, Erdoğan ve AKP’nin yirmi yılı aşkın bir süre önce iktidara gelmelerinden bu yana aldıkları en ağır yenilgiye işaret ediyor ve Türkiye’nin siyasi manzarasında bir değişimin sinyallerini veriyor. Erdoğan, gece geç saatlerde yaptığı bir konuşmada sonuçların önemini kabul ederek bunları bir “dönüm noktası” olarak nitelendirdi.

AKP’nin kamuoyu yoklamalarına göre düşük performans göstermesi, yüksek enflasyon oranları, İslamcı seçmenler arasındaki memnuniyetsizlik ve İmamoğlu’nun CHP’nin geleneksel laik tabanının ötesinde destek çekme becerisi gibi faktörlere bağlandı. Destekçilerine seslenen İmamoğlu, milletin mesajını anlamanın önemini vurgulayarak daha geniş siyasi hedeflere işaret etti.

Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapmış olan Erdoğan, popülaritesinin ve muhalefetin direncinin bir testi olarak görülen yerel seçimler öncesinde yoğun bir kampanya yürüttü. Seçim sonuçlarına cevaben, seçmenlerin endişelerini giderme sözü verdi ve önümüzdeki yıllarda “Hata yaptıysak düzelteceğiz” dedi.

AKP ve ana müttefiki, aralarında Bursa ve Balıkesir gibi önemli şehirlerin de bulunduğu 19 kilit belediyenin kontrolünü kaybetti. CHP 35 yıl sonra bir ilke imza atarak ülke genelinde oyların yaklaşık %1’ini aldı. Siyaset bilimi uzmanı Mert Arslanalp, seçimi Erdoğan’ın 2002’deki ulusal yükselişinden bu yana aldığı “en ağır seçim yenilgisi” olarak nitelendirdi.

İmamoğlu’nun yükselişi 2019’da İstanbul’da belediye başkanlığını kazanmasıyla başladı ve AKP ile İslamcı seleflerinin 25 yıllık kontrolünü bozdu. Erdoğan’ın 2023’te yeniden seçilmesine ve parlamento çoğunluğuna sahip olmasına rağmen, yükselen enflasyon ve parasal sıkılaştırma nedeniyle büyümenin yavaşlaması gibi ekonomik zorluklar, seçmenleri mevcut seçimlerde AKP’ye karşı yönlendirdi.

İstanbul Belediye binası önünde toplanan destekçileri arasında İmamoğlu’na destek ve cumhurbaşkanlığına aday olması yönündeki çağrılar açıkça görülüyordu. İslamcı Yeni Refah Partisi de Gazze çatışması nedeniyle İsrail’e karşı daha sert bir tutum benimseyerek AKP’den oy çekmiş ve Şanlıurfa’da seçimi kazanmıştır.

Daha önce Erdoğan’ı devirmeyi başaramayan muhalefet ittifakının çökmesine rağmen İmamoğlu yeniden seçilmeyi başardı. İmamoğlu’nu 2019’da destekleyen Kürt yanlısı ana parti bu kez kendi adayını çıkardı, ancak birçok Kürt İmamoğlu’nu desteklemeye devam etti. Kürtlerin yaşadığı Güneydoğu’da Kürt yanlısı DEM partisi 10 ili kazanarak kalesini korudu.

Seçim günü şiddet olayları ile gölgelenmiş, güneydoğuda bir ölüm ve çok sayıda yaralanma ile sonuçlanan çatışmalar da dahil olmak üzere birçok olay rapor edilmiştir. Ülke genelinde meydana gelen diğer şiddet olayları da can kayıplarına yol açmıştır.

Yerel seçimlerin sonuçları Türkiye’deki siyasi dinamikleri yeniden şekillendirirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP ülkenin siyasi geleceği konusunda muhalefetin yeni meydan okumalarıyla karşı karşıya kaldı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

elmalihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu