Haber

İran’ın Pakistan sınırına silahlı saldırı: 9 Pakistanlı öldürüldü

İranile PakistanÖlümlerle sonuçlanan saldırılara bir yenisi daha eklendi.

İran’ın Sistan ve Belucistan eyaletine bağlı, Pakistan sınırında yer alan Saravan kentine silahlı saldırı düzenlendi. Sirkan Mahallesi’ndeki bir konuta kimliği belirsiz kişilerce düzenlenen saldırıda 9 Pakistanlı işçi hayatını kaybetti. Saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

Saldırı bir oto tamirhanesinde gerçekleşti

Pakistan’ın İran Büyükelçisi Muhammad Mudassir Tipu da yaptığı açıklamada saldırıyı doğruladı ve Pakistanlıların kaldığı oto tamirhanesine silahlı kişilerin girerek saldırıyı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Hayatını kaybedenlerin ailelerine tam destek verileceğini belirten Tipu, olayda yaralananların hastanede tedavi altına alındığını belirtti. Ölen 5 Pakistanlının 10 yıldır İran’da yaşadığını anlatan Tipu, ülkeye Pakistan’ın Pencap eyaletinden geldiklerini ifade etti.

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi ve Pakistan Başbakanı Anwaarul Hak Kakar da saldırıyı kınadı.

Pakistan, İran’dan 9 vatandaşının öldürülmesi olayını derhal soruşturmasını istedi

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, 9 Pakistan vatandaşının öldürülmesini “terör olayı” olarak nitelendirdi ve Tahran yönetiminden olayı derhal araştırıp sorumluların yakalanmasını istedi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ” Bu korkunç ve alçakça bir eylemdir ve bunu açıkça kınıyoruz. “İranlı yetkililerle temas halindeyiz.”Onun sözleri yer aldı.

Açıklamada, Tahran yönetiminden olayı derhal araştırması ve sorumluların yakalanması istenerek, bu tür korkak saldırıların Pakistan’ın terörle mücadelesini durduramayacağı kaydedildi.

Söz konusu gelişmenin, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahian’ın 29 Ocak’ta Pakistan’a yaptığı ziyaret öncesinde yaşanması dikkat çekiyor.

Validen açıklama

Sistan-Belucistan Vali Yardımcısı Ali İstek Mercy, ” Şirkan Seravan bölgesinde Pakistan vatandaşlarının ikametgahına giren 3 silahlı kişi, ateş açarak 9 kişiyi öldürdü, 3 kişiyi yaraladı ve olay yerinden kaçtı.” ifadelerini kullandı.

Olayın terör saldırısı olduğunu belirten Merhameti, saldırının ardından kaçmayı başaran saldırganların kimliklerinin belirlenmesi için polis ve istihbarat yetkilileri tarafından geniş çaplı soruşturma başlatıldığını söyledi.

Sistan-Belucistan eyaletindeki saldırılar

İran’ın güneydoğusunda, Pakistan sınırındaki Sistan-Belucistan vilayeti, son dönemde “devleti savunduğu” iddiasıyla zaman zaman silahlı eylemler düzenleyen “Ceyş el-Adl” adlı örgütün baskınlarına sahne oluyor. Sünni Beluc halkının hakları”.

Örgüt, 15 Aralık’ta Sistan-Belucistan eyaletindeki bir polis karakoluna düzenlenen ve 12 güvenlik görevlisinin öldürüldüğü saldırının sorumluluğunu üstlendi. Aynı bölgede 10 Ocak’ta polis karakoluna düzenlenen ve 1 polis memurunun hayatını kaybettiği saldırıyı da Ceyşul Adl örgütü üstlendi.

Ceyshul Adl, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, 17 Ocak’ta İran Devrim Muhafızları Ordusu’na mensup bir albayın öldürüldüğü saldırının sorumluluğunu üstlendiğini belirtti.

Saldırıların ardından İran, örgütün Pakistan topraklarında olduğu iddia edilen kamplarını vurdu. Buna karşılık Pakistan, İran topraklarında bulunduğunu iddia ettiği Beluc örgütünün mevzilerini bombaladı.

haber-ihsaniye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu