Haber

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı: Kurumda TRT’ye atanan İletişim ve İçişleri Müdürlüğü personeli hangi amaçla görevlendiriliyor?

Radyo Televizyon Üst Kurulu Üyesi İlhan Taşcı, TRT’de seçimler için ‘kozmik bir oda yaratıldığı’ iddialarına ilişkin açıklamalarına devam etti. Dün TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı’dan randevu isteyen Taşcı, bugün yaptığı açıklamada “TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı, İletişim Başkanı’ndan izin alamadığı için randevu alamadı” dedi.

Taşcı, “İletişim ve İçişleri Müdürlüğü personeli bir süreliğine TRT’ye ne amaçla atanıyor? Seçim günü işe gidecek olan var mı? İçişleri Bakanlığı için Sayın Muharrem Erkek’in işaret ettiği gibi burada ‘paralel bir yapı’ mı oluşturuluyor?” soruyu yöneltti.

Taşcı, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

“TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı, Bağlantı Başkanı’ndan izin alamadığı için randevu alamadı. Bu nedenle, buradaki manipülasyon argümanlarına ek olarak bir dizi soru sormama izin verin:

Seçim günü yapılacak yayınlarda görev başındaki tüm işçiler yeni bir güvenlik soruşturmasına tabi tutuldu. Bir kısmı seçim günü görevde, bir kısmı da özel sözleşmeli statüsünde olan, yani gerekli güvenlik denetimini yaptırmış ve yaptırması gereken bu çalışanlar hakkında neden yeni bir soruşturmaya ihtiyaç duyuldu?

Seçimin olduğu Pazar günü ve seçimden sonraki Pazartesi günü mesaisi veya vardiyası olan bazı çalışanların insan kaynakları tarafından aranarak işe gelmemeleri yönünde talimat verildiğini öğrendik. Bu uygulamaya neden ihtiyaç duyuldu? Neyi görmek istemiyorlar!?

İletişim ve İçişleri Bakanlığı personeli bir süreliğine TRT’de hangi amaçla görevlendiriliyor? Seçim günü işe gidecek olan var mı? İçişleri Bakanlığı için Sayın Muharrem Erkek’in işaret ettiği gibi ‘paralel bir yapı’ mı oluşturuluyor burada?

Ocak ayından bu yana organizasyona katılan 700’ü aşkın yeni çalışandan kaç tanesi seçim yayınlarında görev aldı? Bu kişilerin unvanları ve sorumlulukları nelerdir? Bir kısmının seçim günü bölgedeki haberleri takip edeceği söylenmekte ve bu kişilere kamera ve yayın ekipmanları tahsis edilmektedir. TRT gibi ülkenin dört bir yanında onlarca deneyimli kameraman ve muhabiri barındıran köklü bir kurumda seçim öncesi bu ‘yeni’ gruplara neden ihtiyaç duyuldu?

TRT’de maaşı ve uzmanlığı belli olmayan bir danışmanlar ordusu oluşturduğunuz, ana binanın bir katını bu kişiler için boşaltıp, yayın kadrosunu oradaki ofislere taşıma kararı aldığınız iddialarına cevabınız nedir? 20-25 kişi ile mi?

Dünyanın en saygın kamu yayıncıları olan AFP, BBC, DW ve Reuters, güvenilirliklerinin ve hesap verebilirliklerinin temelinde, onları finanse eden güçlerin değil, insanların yayıncıları olmaları yatmaktadır. Randevu dahi alamayan TRT için hesap verebilirlik ve şeffaflık kaçınılmazdır.”

Ne oldu?

14 Mayıs akşamı TRT’nin manipüle edip ‘kozmik oda’ yaratacağı iddiaları gündeme gelirken, RTÜK Üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser tezlerinin ardından TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı’dan randevu istedi.

CHP kontenjanından seçilen RTÜK üyesi Taşcı, dün Twitter’da şu açıklamaları yaptı:

“’Kozmik odalarda’ üretilen ‘paralel verilerin’ seçim günü TRT ekranlarına yansıtılacağı ve sonuçların manipüle edileceği teziyle ilgili olarak Sayın Zahid Sobacı’ya hukuki sorumluluklarını bir kez daha hatırlatıyorum. Yayınlarda manipülasyona asla izin vermeyeceğiz! 85 milyon vatandaşın vergileriyle yayın yapan TRT’nin akıllarda soru işareti bırakmayacak şekilde halkı bilgilendirmek, aydınlatmak ve görüş alışverişinde bulunmak için Tuncay Keser ve ben Zahid Sobacı Bey’den randevu talebinde bulunduk. TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı’ya konuyla ilgili yazılı uyarılarda bulunduk, görüşmek üzere randevu talebimize yanıt bekliyoruz. Bazı sorular var ama cevaplayabilir ve muhatabı aydınlatabilirler. Başka argümanlar da var, araştırıyorum, yarın detayları paylaşacağım.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu