Ekonomi

Türkiye demiryollarında uluslararası koridorlara odaklanacak

Uraloğlu, Türkiye’nin içinden geçerek yük geçişini sağlayacak koridorların ülkeye önemli avantajlar getireceğini söyledi. Son dönemde gündeme gelen ve tamamlandığında İpek Yolu’nun devamı olacak Zengezur Koridoru’nun geçtiği güzergahları yeniden canlandıracağını vurgulayan Uraloğlu, İran’ın da bu koridorun kendi topraklarından geçmesini istediğini belirtti.

Zengezur Koridoru’nun değerli olduğuna işaret eden Uraloğlu, “Akıllı insan bu koridorun kendi topraklarından geçmesini ister.” dedi. Kalkınma Yolu Projesi’nin önemine işaret eden Uraloğlu, “Kalkınma Yolu’nu hayata geçirdiğimizde komşu ülkelerin dikkatini çekecek. Yol yapıldığında Irak’ın güvenliğine katkı sağlayacak. Şu anda inşaat süresi Süveyş Kanalı’ndan 35 günde geçen ulaşım 25 güne, 10 güne iniyor.” çok uzun zaman oldu.” dedi.

Uraloğlu, Türkiye’nin demiryolu projeleri için uygun şartlarda kredi bulabildiğini ve bunun ülke için değerli olduğunu belirtti.

Türkiye’deki demiryollarının kapasitesini artırıp makul noktalarda karşılıklı geçiş sağlayacaklarını vurgulayan Uraloğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Demiryolunun ilk etabında uluslararası koridorları tamamlamaya çalışıyoruz. Devamını da tamamlayacağız. Türkiye Kalkınma Yolu. Irak’ın güneyinde Doğu Asya ve Basra Körfezi ülkelerinden biridir.” Fav Limanı’na gelen yükler Türkiye’ye, oradan da Avrupa’ya taşınacak. Bu amaçla altyapı çalışmalarına 2022 yılı başında başlanan ve 4 yılda tamamlanması beklenen proje, Fav Limanı’ndan ülkemize yaklaşık 1200 kilometre çift yönlü karayolu ve demiryolu inşa edecek. “Bu yatırımın maliyetinin yaklaşık 16 milyar dolar olması bekleniyor. İlerleyen süreçte doğalgaz ve petrol boru hatlarının da projeye dahil edilmesi öngörülüyor.”

Kalkınma Yolu sınırındaki demiryolu için 5,8 milyar dolar harcanacak

Türkiye’den geçen Kalkınma Yolu’nun, Basra Körfezi’nden demiryolu ve kara yolu olarak Avrupa’ya yük ve yolcu taşıyacağını vurgulayan Uraloğlu, Türkiye’de Ovaköy (Sınır)-Nusaybin-Mardin-Şanlıurfa-Gaziantep-Adana-Mersin (Yenice) şeklinde konuştu. )- Ulukışla-Karaman-Konya-Afyonkarahisar-Eskişehir-Gebze-İstanbul-Edirne güzergahının kullanılmasının planlandığını açıkladı. Uraloğlu, şu bilgileri verdi: “Bu güzergah toplamda 2 bin 88 kilometre. Koridordaki sınır kapasitesinin arttırılması amacıyla yeni çift hat ve ikinci hatların imalatıyla eksik olan kısımlarda elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmaları yapılıyor. 1034 kilometrelik koridorun 689 kilometresi hızlı tren hattı, 345 kilometresi ise elektrifikasyon çalışmaları devam ediyor. “Ve sinyalizasyon imalat çalışmaları da devam ediyor. Proje çalışmaları büyük ölçüde tamamlanan 615 kilometrelik yeni demiryolu sınırının imalatına yönelik planlama çalışmaları devam ediyor. Ülkemiz Kalkınma Yolu koridorunda yapılması planlanan yeni demiryolu hatları için 5,8 milyar dolarlık ilave yatırım öngörülüyor.”

Kalkınma Yolu Projesinin tasarımları tamamlandı

Uraloğlu, Türkiye ile Irak arasında, Irak’tan ülke sınırına kadar kurulması planlanan direkt demiryolu bağlantısının da Kalkınma Yolu Projesi’nin bir parçası olduğunu belirtti.

Türkiye tarafında “Nusaybin-Cizre-Silopi-Ovaköy”, Irak tarafında ise “Rabiyya-Fişhabur” olarak öngörülen hat kapsamında ülke sınırları içindeki kesime yaklaşık 130 kilometrelik projenin hazır olduğunu vurgulayan Prof. Uraloğlu, şöyle konuştu: “Kalkınma Yolu Projesi’nin müşavir firması tasarımlarını hazırladı. 2023 yılı başı prestijiyle tamamlandı. Ayrıca ülkemizdeki ‘Kalkınma Koridoru’nun yol geçişinin 1912 olması planlanıyor. Şu anda Kapıkule-Şanlıurfa hattının 1592 kilometrelik kısmı mevcut karayoluna bağlanacak. Ayrıca Kalkınma Koridoru kapsamında Şanlıurfa-Ovaköy arasında 320 kilometrelik yeni otoyol da sağlanacak. Yatırımın yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım maliyeti var” dedi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek tren projesi

Yavuz Selim Köprüsü’nden geçecek tren hattı projesinin tamamlandığını bildiren Uraloğlu, “Kredi konusunu Birleşik Arap Emirlikleri ile konuşuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu ay ülkeyi ziyaret etmesiyle bu konuda ilerleme kaydedebiliriz” dedi. İhalesini yapıp bu yıl başlayacağız.” dedi. Uraloğlu, Avrupa Yatırım Bankası’nın Orta Koridor’a 23 milyar dolar tutarında kredi sağlama konusunda önemli bir adım attığını da sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu