Teknoloji

Perseverance gezgini bu atışla Mars’taki “dostu” Ingenuity’ye veda etti

NASA’nın Perseverance gezgini, geçen ayın sonlarında kullanımdan kalkmak zorunda kalan Ingenuity helikopterinin son durağının fotoğrafını çekti ve dünyayla paylaştı.

Ingenuity, Nisan 2021’de dünya dışı bir gezegende kontrollü uçuş gerçekleştiren ilk robot oldu. Mars’taki son derece zorlu koşullar dikkate alındığında bunun kolay bir iş olmadığını söylemek yanlış olmaz.

NASA, Ingenuity ilk uçuşunu yaptığında yaptığı basın açıklamasında, “Kızıl Gezegen, Dünya’nın üçte birinden daha düşük bir yerçekimine ve gezegenimize kıyasla yüzeydeki basıncın yalnızca yüzde 1’i kadar olan son derece ince bir atmosfere sahip” dedi. “Bu, iki metre genişliğindeki rotor kanatlarının uçuşu gerçekleştirmek için etkileşime girebileceği az sayıda hava molekülünün olduğu anlamına geliyor.”

Aslında prototip olan bu helikopterin 30 günde sadece 5 uçuş yapması planlanmıştı ancak 72 uçuş gerçekleştirdi. Çünkü helikopter o kadar iyi çalıştı ki NASA onu Mars’a bakmak ve Perseverance’ın daha yakından inceleyebileceği ilginç alanları belirlemek için kullanmaya başladı.

Ne yazık ki 72 numaralı uçuşta Ingenuity acil iniş yaptı ve Perseverance ile bağlantısını kaybetti. Temas yeniden kurulduğunda helikopterden fotoğraflar bir rotor ciddi şekilde hasar gördüVe Bu, Ingenuity’nin bir daha asla uçmayacağını gösterdi.

Yukarıdaki fotoğraf Ingenuity’den geriye kalan son şeydi. NASA’nın Mars Perseverance gezgini 4 Şubat’ta ortağıyla buluşacak Jezero KrateriSon vedasını ise kumsalın zirvesinde fotoğraf çekerek söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu